Materiaal zoeken
Waar je moet zoeken hangt af van het onderwerptype materiaal. Qua onderwerp leveren de uitgeverijen en vakliteratuur en -sites meestal de beste resultaten op.
Voor sommige type materialen zijn er specifieke sites.
En dan is er natuurlijk (de rest van) internet, waarop een massa potentiële leermaterialen ter beschikking staan.
Hoe zoek en beoordeel je leermaterialen op internet?
Er zijn sites die educatieve leermaterialen verzamelen. Je kan er materialen zoeken op basis van categorieën en meta-data. Meta-data zijn gegevens die de karakteristieken van bepaalde gegevens beschrijven. Het zijn dus eigenlijk data over data. De meta-data bij een bepaald document (de gegevens) kunnen bijvoorbeeld zijn: de auteur, de datum van schrijven, de uitgever, het aantal pagina’s en de taal waarin de gegevens zijn opgesteld (bron wikipedia). Meestal kan je als docent ook zelf materiaal delen (zoals je dat bv. op YouTube ook kan doen). Een echte kwaliteitscontrole door een panel is er dan niet, maar via een ‘voting’ systeem kunnen gebruikers van de site toch een zekere beoordeling geven.
Daarnaast kan je via een zoeksite als ‘Google’ ‘wild’ zoeken naar informatie die voor jou geschikt is.
In de uitdieping vind je meer bronnen om je zoektocht zo efficiënt als mogelijk te laten verlopen of om de kwaliteit van een bron te beoordelen.